Share |

Toimintakertomus 2015

110. toimintavuosi

1. Yleistä

 Toimintakertomus on tehty samaan muotoon toimintasuunnitelman kanssa, jotta suunnitelman toteutumista voitaisiin seurata mahdollisimman hyvin. Kun toimintakertomus peilaa kussakin kohdassa suunnitelmaan, on toimintaa mahdollisuus kehittää järjestelmällisesti. Toiminnan laatukriteerit ovat edelleen pohja toiminnan suunnittelulle: toiminta on ollut jäsenistön tarpeista lähtevää ja jäsenistöä palvelevaa, lisännyt nuorisoseuraliikkeen positiivista imagoa ja tuonut näkyvyyttä ja tunnettuutta. Toiminnan taloudelliseen kannattavuuteen tulee kuitenkin edelleen panostaa.

 

1.1.Toimintasuunnitelman perusteiden toteutuminen

 Vuoksenniskan Nuorisoseuran johtokunta ja yleiset kokoukset ovat ohjanneet seuran toimintaa. Toimintasuunnitelman mukaisesti, vuoden 2015 toiminnassa noudatettiin Saimaan Nuorisoseurojen painopistealueita.

 

1.2. Toiminta-ajatuksen ilmeneminen seuran toiminnassa

 Kasvatus- ja harrastustoimintamme edistää lasten, nuorten ja aikuisten kokonaisvaltaista kasvua sekä aktiivista ja vastuullista kansalaisuutta. Eri-ikäisten yhdessä toimiminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta sekä lisää hyvinvointia.

 Vuoksenniskan Nuorisoseura on suunnitelman mukaan tuottanut vuonna 2015 laadukkaita ja ajanmukaisia harrastusmahdollisuuksia. Jäsenistöä palvelevien ja elämyksiä tuottavien tapahtumien määrää on syytä lisätä, mutta jatkuvan kehitystyön ja paikallisen näkyvyyden saralla on onnistuttu tavoitteiden mukaisesti.

 

1.3. Toiminnan painopistealueet

 Johtokunta on määritellyt vuodelle 2015 painopistealueeksi teatterin kaikkine oheistoimintoineen. Tässä johtokunnan apuna on toiminut teatteritoimikunta. Toiminta teatterin osalta on ollut vilkasta ja monimuotoista.

 

1.4. Toiminnan kehittäminen

 Jäsenistöä on koulutettu tulevia tarpeita silmällä pitäen. Yhteistyötä tehtiin Saimaan Nuorisoseurojen nuorten lisäksi Imatran kaupungin, Imatran seurakunnan, Teatteri Imatran, Imatran koulujen, Pelastakaa Lapset ry:n, sekä Sirkus Soihdun kanssa.

 

1.5. Tapahtumat

 Vuoden 2015 aikana valmistui kaikkiaan 3 omaa uutta ensi-iltaa. Vierailuesityksiä oli lukuisia, esim. Sirkus Soihtu omalla esityksellään, taikuri Eetu Lampi taikashowllaan jne. Teatteriesitykset ovat edelleen merkittävin näyttö seuran toiminnasta.

 

Seuran 110-vuotista taivalta juhlistettiin 10.10. Asemapaikassa pidetyssä juhlassa.

 

1.6. Tiedotus

 Nuorisoseuran kotisivut toimivat osoitteessa www.vunsry.net. Teatterin sivut on yhdistetty samaan osoitteeseen. Useita Facebook-sivustoja päivittää monta henkilöä, joten ne pysyvät ajantasaisina. Eri produktioille on fb:iin tehty omat ryhmänsä. Näkyvyyttä toi mainonta radiossa ja Hobitti –produktiossa mukana olo. Teatterille saatiin vihdoin hankittua pysyvällä numerolla varustettu varaus/infopuhelin, joka kulkee menossa olevan produktion mukana. Tietoa on siis hyvin saatavilla teatterin osalta, muun toiminnan suhteen on vielä parantamisen varaa.

 

 

2. Varsinainen toiminta.

 2.1. Osallistuminen muiden järjestämään koulutukseen

 Saimaan Nuorisoseurat järjesti vuoden 2015 aikana kaksi ns. teatteriväen tapaamista, joihin osallistui muutama seuramme jäsen.

 Knoppi-ohjaajakoulutukseen on osallistunut 6 jäsentä. Yksi knoppikoulutuksen tapahtuma järjestettiin Asemapaikassa syksyllä.

 

2.2. Opintotoiminta

Harrastusryhmät ovat toimineet edellisvuosien tapaan opintokeskuksen opintokerhoina sekä projektikohtaisina kursseina vuonna 2015.

 

2.3. Tiedotustoiminta

 Seuran kokouksista ja tapahtumista on ilmoitettu Uutisvuoksi-lehden seurapalstalla. Teatteriesityksistä on lehtiin laitettu maksulliset ilmoitukset, julisteita on jaettu tarpeen mukaan. Lisäksi julisteet ja muu informaatio ovat olleet seuran nettisivulla nähtävissä. Myös kerhojen alkamisista tiedotettiin maksullisilla ilmoituksilla.

 Vuonna 2015 tehtiin edellisvuosien tapaan radiomainos Iskelmäradioon kesän näytelmästä. Kuten teatterissa on tapana, kaikkien näytelmien osalta on pidetty lehdistötilaisuudet. Ohjaajat ovat omalta osaltaan tiedottaneet ryhmilleen seuran toiminnasta.

 

2.4.Leirit ja retket

Lasten Kalenat järjestettiin Lappeenrannassa kesäkuussa 2015. Seurasta osallistui toteutukseen lukuisia nuoria, sekä aikuisia, jotka hoitivat yövalvontaa sovitussa majoituspaikassa.

  Teatterimetakka -tapahtuma järjestettiin syksyllä Mansikkalan koululla. Kyseessä oli Etelä-Karjalaisille kansantanssin ja tetterin harrastajille yhteinen leiriviikonloppu, johon osallistui yhteensä alueelta noin 130 lasta ja nuorta.

  

2.5. Harrastus-, juhla- ja ohjelmatoiminta

                       2.5.1. Harrastustoiminta

                                             Tanssi

Seuratalo Asemapaikka on toiminut edelleen ”tanssitalona”. Talolla ovat toimineet kaikki tanssikerhot:

Paritanssin alkeiskurssi, ohjaajana Päivi Lappalainen, osallistujia keväällä noin 10, syksyllä noin 20.

Paritanssin jatkokurssi, ohjaajana Päivi Lappalainen

Keväällä pidettiin lisäksi perustanssien kurssi. Päivi Lappalainen veti kurssin, ja osallistujia oli alle kymmenen paria.

Itämainen tanssi, ohjaajana Heidi Alho, osallistujia 6 henkeä.

  

 2.5.2 Juhlatoiminta

 10.10. pidettiin seuran 110-vuotisjuhla, jossa ohjelmaa esittivät kaikki toiminnassa olevat ryhmät. Juhla veti Asemapaikkaan vieraiksi noin 70 henkeä. Eri yhteistyötahot muistivat seuraa pienillä rahasummilla.

 

2.5.3. Ohjelmatoiminta

Ohjelmaa on valmistettu sekä seuran omiin tapahtumiin, että ”asiakkaiden” tilauksesta:

 Imatra-Syndrooma on keikkaillut improvisaatioillaan useita kertoja eri tahojen kutsusta.

 Nuorison improryhmä ”Ei virallinen” improsi mm. toukokuussa Etelä-Karjalan kulttuurirahaston vuosijuhlassa, missä IRTI-teatterin perustajalle, Jorma Piispaselle ojennettiin ansaittu apuraha.

  

2.6. Teatteri

 Harrastusryhmiä toimi vuoden aikana viisi kappaletta. Ryhmät ovat toimineet pääasiassa IRTI-teatterin tiloissa Tainion työväentalolla. Kesäteatteri toimi Asemapaikan teatterissa, jonne valmistui kaksi uutta tuotantoa. Toinen tuotannoista oli Uppo-Nalle ja rohkea Reeta, toinen Pyykki. Uppo-Nalle –näytelmässä tuottajana toimi Elina Kukkonen, mikä mahdollisti sen, että ohjaaja keskittyy ohjaamiseen markkinoinnin sijaan. Tainion Teatteritilassa on harjoituksia lähes jokaisena viikonpäivänä, suuressa salissa useina päivinä samoin kuin nuorisotilassa. Ensi-iltoja pidettiin vuoden aikana 4. Omia esityksiä pidettiin yhteensä 27 ja maksaneita katsojia niissä oli yhteensä 1870 henkeä.

 Vilkkaan vierailuesitysten vuoden aloitti TEMUTA-ryhmä esityksellään ”Hurmaava mielenhäiriö” jota esitettiin IRTI-teatterin tiloissa 3 kertaa helmi-maaliskuussa. Maaliskuussa tiloissa esitettiin pienoismusikaalia ”Tahdon”. Sirkus Soihtu vieraili tiloissa toukokuussa esityksellään ”Kuka toi on?”.  Lokakuussa vuorossa oli Taikuri Eetu Lampi taikashowllaan ”Punainen lanka”. Wallenius Swamp Trio oli vuoden viimeinen vierailu Tapaninpäivänä. Vierailuesityksiä pidettiin yhteensä 11 ja niissä maksaneita katsojia oli noin 770 henkeä.

 Teatteritoimikunta jatkoi toimintaansa VuNs:n alaisuudessa kokoontuen kerran kuussa. Toimikunta toimittaa kokouksistaan tietoja johtokunnalle.

 Yhteistyö IPV:n kanssa jatkui edellisvuoden tapaan. Uppo-Nalle -näytelmästä vierailtiin ottelussa kesäkuun alussa.

 Keväällä 2015 jatkui yhteistyö Teatteri Imatran kanssa. Kahdeksan enemmän tai vähemmän IRTI-teatterilaista henkilöä lähti toteuttamaan jo syksyllä 2014 ohjaaja Timo Rissasen johdolla, teatterin oman väen kanssa, J.R.R. Tolkienin teokseen ”Hobitti” perustuvaa Glyn Robbinsin dramatisoimaa näytelmää. Esityksiä pidettiin yhteensä 39 ja VuNs sekä IRTI-teatteri saivat huomattavaa mainosta tähän produktioon osallistumalla.

 

Ryhmissä toimii:

   Taapero-teatteri, 3-6 vuotiaat, noin 10 taaperoa

                         Ohjaajina:Iiris Kekäle, Emmi Astikainen, Iina Pakarinen ja Anni Miettinen.

    Mantelit, 7-10 vuotiaat, noin 20 harrastajaa

                          Keväällä ohjaajina: Jenna Litmanen ja Emmy Haltsonen.

    Pippurit, 11-13 vuotiaat, keväällä sekä syksyllä noin 60.

                           Keväällä ohjaajana Riina Tanskanen, Eero Kelosuo,

                           Saku Lipsanen, Emmi Astikainen. Syksyllä ohjaajina Riina Tanskanen,

                           Onni Härkönen, Saku Lipsanen, Emmi Astikainen

    IRTI-ryhmä, 14-20 vuotiaat, noin 30, aktiivisia noin 20

                             Ohjaajina Jorma Piispanen, Lauri Haltsonen.

   Aikuisryhmä, noin 10 harrastajaa,

                        Ohjaajana Jorma Piispanen, syksyllä ryhmä jätettiin tauolle osallistujien vähyyden
                        vuoksi.

                        Yhteensä teatterissa toimi noin 150 harrastajaa.

 

 Harjoituskertoja / tunteja noin

          IRTI              100 x 3 tuntia                     = 300

           Aikuiset        10 x 3 tuntia                       = 30

           Pippuri          25 x 3 tuntia                       = 75

           Mantelit        25 x 3 tuntia                       = 75

           Taaperot        25 x 1 tunti                         = 25

           yhteensä noin                                           570 tuntia

  

Esitykset:      kevät

   Ystävyyden ja esteiden polku (ryhmä/Eero Kelosuo)

    Ohjaus: Eero Kelosuo                              3 esitystä       155 katsojaa

     Kotipihaa pidemmälle (ryhmä/Saku Lipsanen)

      ohjaus: Saku Lipsanen                              3 esitystä       110 katsojaa

 Kesäteatteri

     Uppo-Nalle ja rohkea Reeta                     11 esitystä     1455 katsojaa

     ohjaus: Lauri Haltsonen

     Pyykki                                                       10 esitystä     207 katsojaa

     ohjaus: Tomi Mielonen

 Omat produktiot noin 1870 katsojaa (maksaneita).

 Vierailut:       TEMUTA: Hurmaavat mielenhäiriöt       3 esitystä       n. 150 katsojaa

                       Pienoismusikaali TAHDON                     1 esitys          n. 70 katsojaa

                       Sirkus Soihtu: Kuka toi on?                     2 esitystä       n. 150 katsojaa

                       Taikashow ”Punainen Lanka”                2 esitystä       n. 150 katsojaa

                       Wallenius trio, joulukonsertti 27.12.        3 esitystä       n. 250 katsojaa

                       Vierailut yhteensä noin 770 katsojaa.

                       Kaikki yhteensä noin 2640 katsojaa.

                       (v. 2014: 5564: 2013:3991, 2012:2936, 2011:5200, 2010:6300, 2009:4100)

 Yleisesti voi todeta katsojamäärän pudonneen huomattavasti. Tämä selittyy sillä, että esityksiä on ollut edellisvuosia vähemmän. Kesäteatterissa taas paljon on kiinni siitä, millainen säätila oli esitysten aikana.

 

2.7. Kansainvälinen toiminta

Kansainvälinen toiminta on vuonna 2015 ollut edelleen hiljaista, ellei siksi lasketa vastojen toimittamista Saksaan.

 

2.8. Yleistoiminta ja hallinto

Sääntömääräisiä kokouksia on pidetty vuonna 2015 kaksi, toinen keväällä, toinen syksyllä kuten säännöissä on määrätty.

Johtokunta on kokoontunut tarpeen mukaan eli 8 kertaa vuonna 2015. Johtokunta: 

Puheenjohtaja                     Timo Mälkiäinen

Varapj                                 Veli Leppinen

Jäsen                                   Emilia Kostiainen

Jäsen                                   Jenna Litmanen

Jäsen                                   Jorma Piispanen

Jäsen                                   Päivi Lappalainen

Jäsen                                   Jere Ilves, eronnut kesken kauden

Jäsen                                    Ilkka Lampinen

 Johtokunnan ulkopuolisina jäseninä toimivat:

Rahastonhoitaja                  Tuula Putto

Sihteeri                               Ilpo Ilves

 

Tilitoimistona Tili-tupa om. Pia Henttonen

Toiminnantarkastajina: Marja Kivistö ja Markku Kivistö, varalla Seppo Teräväinen ja Annikki Peltonen

 Kunniapuheenjohtaja Seppo Teräväinen

Jäsenrekisteriä hoitanut Ilpo Ilves, leikekirjaa Anna-Liisa Kojo.

 

Saimaan nuorisoseurojen kokouksiin on myös otettu osaa.

 

2.9. Ansioituneitten jäsenten muistaminen

Kevätkokouksessa palkittiin seuran kiertopalkinnolla vuoden 2014 ansioituneina toimijoina IRTI-teatterin nuoret ohjaajat (Jenna Litmanen, Riina Tanskanen, Saku Lipsanen, Eero Kelosuo, Iiris Kekäle, Iina Pakarinen ja Emmi Astikainen).

 110-vuotisjuhlassa jaettiin Nuorisoseurojen myöntämät ansiomerkit seuraavasti:

Hopeinen ansiomerkki lehvillä: Ilkka Lampinen

Hopeinen ansiomerkki: Päivi Lappalainen

Hopeinen tunnustusmerkki: Ilpo Ilves

Kuparinen tunnustusmerkki lehvillä: Timo Mälkiäinen, Tuula Putto, Veli Leppinen,                                          Heidi Alho, Emilia Kostiainen

Kuparinen tunnustusmerkki: Emmi Astikainen, Emmy Haltsonen, Eero Kelosuo,

                     Jenna Litmanen, Saku Lipsanen

 

2.10. Talkootoiminta

Asemapaikan kunnostusta on jatkettu erinäisin toimin. Alkuvuodesta kahvioon ja keittiöön asennettiin uusi laminaattilattia, myöhemmin tehtäväksi jäivät molemmat eteiset. 26.5. pidettiin myös perinteiset pihansiivoustalkoot.

Toinen ulkorakennuksista annettiin purettavaksi. Purkutöiden piti olla lopussa juhannukseen 2015 mennessä, mikä ei kuitenkaan toteutunut. Kesäteatterin katsomoon rakennettiin puuttunut portaikko, katsomosta katsoen vasemmalle.

Huomattavaa on se, että tulevien talkoiden aiheena voisi olla myös yleisen turvallisuuden parantaminen, koska kesäteatterin ”äänitorniin” oli elokuussa murtauduttu. Vaikka mitään ei viety, eikä ilkivaltaa tehty, tapaus on valitettava ja pakottaa miettimään tulevia mahdollisia vastaavia tilanteita ja niihin varautumista.

Talkoilla on pidetty yllä kesäteatterin kahviota. Lavastukset on toteutettu produktioihin talkoovoimin. Samoin jokavuotiset vastantekotalkoot ovat jatkuneet.

 IRTI-teatteriin saatiin uudet istuimet Teatteri Imatran keväällä puretusta vanhasta teatteritalosta. Osa penkeistä saataneen vuoden 2016 alkupuolella, kun Teatteri Imatra ei niitä enää tarvitse. Saadut penkit asennettiin paikoilleen elokuussa. Myös teatterin pahoin kulunut lava on maalattu jälleen mustaksi.

  

3. Taloustoiminta

 Varainhankintaa on pyritty tehostamaan. Erilaisia avustuksia on haettu, vastatalkoot, ohjelmiston esittäminen ja teatteritoiminta ovat olleet pääasialliset tulojen lähteet. Kesäteatterin produktioon tuottajana toiminut Elina Kukkonen hankki yhteistyötahoja, joilta saatiin pieniä summia toteutukseen sekä muita yhteistyömuotoja, esim. lippuvarauksien suhteen.

 Asemapaikka on ollut aktiivisessa käytössä seuran omassa toiminnassa, mutta myös ulkopuolisten tahojen vuokraamana. Vuokrausten määrä kattaa suureksi osaksi talon ylläpitokustannukset. Vuokrauskertoja kertyi vuonna 2015 yhteensä 35 (2014: 30; 2013:31, 2012:43, 2011: 45, 2010: 50, 2009: 42, 2008: 36, 2007: 42).

 Taloa vuokrataan sopimuksen mukaan muutamasta tunnista useamman päivän ajaksi. Talolla on vietetty rippijuhlia, ylioppilasjuhlia, syntymäpäiviä, häitä, muistotilaisuuksia, pikkujouluja sekä yhdistysten juhlia ja kokouksia. Talo on aikaisempina vuosina toiminut myös majoituskäytössä.

  

Tämä toimintakertomus on hyväksytty seuran yleisessä kevätkokouksessa Asemapaikassa, 20.3.2016